Hoe kun je omgaan met een overprikkeld kind?

Als je kind met regelmaat overprikkeld is en het wel een vicieuze cirkel lijkt waar jullie steeds in belanden, dan twijfel je vast en zeker of je nu de juiste aanpak hanteert. Het is nu juist dat twijfelen en de onzekerheid die daarvan uitgaat wat maakt dat jullie beiden (jij én je kind) wankelen. 

Universele gebruiksaanwijzing

Helaas, bestond er maar zoiets als een manual of een universele gebruiksaanwijzing hoe om te gaan met een overprikkeld kind. Dat zou heerlijk zijn! De werkelijkheid is een zoektocht naar wat voor jullie het beste werkt. Laten wij (Anne en Elliëtte) dit nu al voor jullie gedaan hebben. Door onze jarenlange ervaring in het werken met ouders en kinderen weten wij wat echt belangrijk is. Precies om die reden is het online programma het Overprikkelde kind in de maak. Om ouders de juiste inzichten en handvatten te bieden die wél werken. In dit blog vertellen wij over een aantal basiselementen die veel invloed hebben op overprikkeling en de weg daaruit.

De oceaan

Jij bent de oceaan waar het bootje van jouw kind(eren) op vaart, hoe kalmer jij bent, hoe rustiger het bootje dobbert. Als jij zelf ook overspoeld, overvraagd en wellicht ook overprikkeld bent, dan kun je nagaan hoe het bootje dan tekeer gaat. Als je kind veel last heeft van de overprikkeling, dan heb jij dat ook. Als je kind "lastig" gedrag vertoont, wil je dit natuurlijk graag oplossen en is het voor de hand liggend dat je focust op het probleem van het kind. Echter is het van groot belang om te kijken wat onze invloed is op het geheel.

Je kind kan bijvoorbeeld behoefte hebben aan een rustiger leeftempo, dat kan natuurlijk heel lastig zijn als jij bijvoorbeeld een drukke baan hebt. De realisatie is dan wel dat de oorzaak het gebrek aan vertragen is. Je hebt dan twee keuzes, dingen aanpassen en vertragen of accepteren dat het af en toe heel lastig kan zijn. Het kind kan er niets aan doen, reageer mild op het overprikkelde gedrag en reken het kind daar niet op af.

Input

Hoeveel prikkels krijgt het kind eigenlijk allemaal binnen en voor welke is een grotere gevoeligheid? Er zijn diverse soorten prikkels, hieronder een opsomming.

 • visuele prikkels, dit komt via beeld en licht
 • auditieve prikkels, middels geluid
 • oraal, alle smaak die je ervaart tijdens eten en drinken
 • reuk, alles wat we ruiken
 • inwendige prikkels, prikkels die van binnen uit komen
 • emotionele prikkels, wat we voelend waarnemen
 • aanraking, via de huid

Het loont de moeite om goed in kaart te brengen waar jouw kind het meest gevoelig voor is. Je kunt het bijvoorbeeld inzichtelijk maken met duplo of lego blokken, vraag aan je kind welke dingen het sterkst of grootst zijn. Je zult verbaasd zijn hoe goed ze dit weten en de torentjes gaan je veel inzicht geven. Zo kun je ook beter kaderen omdat je inziet waarom het op sommige momenten lastiger wordt.

Verbinding

Zorg altijd dat er connectie is vóór de correctie! Prikkelgevoelige kinderen zijn zoals het woord het al bevat, gevoelig. Jouw stem, jouw gevoel, jouw blik, jouw woorden, het weegt allemaal mee om in verbinding of juist uit verbinding te gaan. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat je in verbinding blijft met je kind. Vanuit verbinding kun je samen naar oplossingen zoeken, zodat een fout een leermoment is. 

Je kunt (afhankelijk van de leeftijd natuurlijk) vragen welke behoefte er is, wat voelt nu het beste om te doen? 

 • time out
 • knuffel
 • even 1 minuut stampen en klaar
 • ....

Hiermee stimuleer je het zelfoplossend vermogen. Als de situatie achter jullie ligt, kun je altijd nog vragen wat volgende keer anders zou kunnen, om het te voorkomen? (Wederom sturen op zelfoplossend vermogen.)

 • even een time out nemen als je het voelt opborrelen
 • activiteit kiezen waarvan je minder druk wordt
 • op tijd hulp vragen
 • op tijd zeggen hoe je je voelt 

Focus op het gewenste, wat wens jij en wat wenst je kind? Werk daar samen naar toe, besef dat oefenen nooit zonder fouten gaat. Vier dus vooral de gelukte momenten en geef ze een compliment als je ziet dat ze het probeerde en het nóg niet lukte. Focus daarbij op de inzet en niet op het eindresultaat. Probeer zo min mogelijk negatief op mislukte momenten te reageren. Ga voor de connectie, vóór de correctie.

Geniet

Geniet ondanks alle uitdagingen, besef dat alle hobbels prachtige leermomenten zijn. Alle hobbels die jullie samen hebben doorstaan en overwonnen zorgt alleen maar voor een diepere connectie. Een kind dat zich gesteund voelt door zijn ouder(s) gaat uitdagingen aan en voelt de ruimte om fouten (leermomenten) te maken. Weet dat gevoeligheid ook veel prachtige kanten heeft, als jullie de overprikkeling beter onder de knie krijgen zul je ook meer oog hebben voor de mooie aspecten van gevoeligheid.

Ja! Ik wil ook samen opgroeien in verbinding!

Spreekt jou dat aan? Wil jij ook groeien als ouder en beter ontdekken welke sleutels daarvoor nodig zijn? Meld je alvast aan voor de nieuwsbrief! Wij houden je op de hoogte en als member van de nieuwsbrief heb je voordelen, je krijgt je bijvoorbeeld een early bird discount als het programma online gaat. Daarnaast zal het platform genoeg bieden om jou geïnspireerd te kijgen.

liefs Anne en Elliëtte

meld je aan 

 

Kom in contact