Duimzuigen

Dit ben ik (links) samen met mijn zus. Deze pose was kenmerkend voor mij, duimzuigend en draaiend in mijn haar.

Mijn moeder heeft echt van alles geprobeerd om mij van het duimzuigen af te krijgen, zoals een vies smaakje op mijn duim smeren, belonen en doekjes ipv de duim, niets hielp. Ik heb door het duimen een langdurige relatie gehad met de orthodontist.

Tijdens mijn studie leerde ik dat lang en veel duimen vaak een reden heeft. Duimen geeft een geruststellend gevoel en zorgt ervoor dat een kind bij zichzelf is. Wetend dat vlak na mijn geboorte mijn vader overleed en dat mijn moeder toen voor de zware taak stond om de kar alleen te trekken, begrijp ik dat deze energie niet altijd rustig en veilig genoeg voelde. Ik ben immers een gevoelig meisje.

Het is dus altijd zinvol om achter het gedrag van een kind te kijken. Duimzuigen is namelijk een onbewuste handeling van het kind. Normaal gesproken hoeven ouders zich hier geen zorgen over te maken. Wanneer het duimzuigen echter te lang blijft en wanneer het kind ook overdag vaak en intensief duimzuigt, is het zinvol om ook eens na te denken wat de mogelijke oorzaak daarvan is, en niet over de manier waarop het afgeleerd kan worden.

Dus door te kijken achter het gedrag (duimzuigen) en de mogelijke oorzaak te ontdekken, kan het kind beter gehoord worden in zijn/haar behoefte. Deze manier van kijken en werken met ouder en kind is zeer effectief. In plaats van symptoombestrijding pak je de oorzaak aan, dit is altijd doeltreffender en minder frustrerend. In mijn geval was het dus fijn geweest als er begrip was voor mijn behoefte aan een gevoel van veiligheid, troost en rust. Een extra knuffelmomentje was waarschijnlijk effectiever geweest in plaats van de duim insmeren met een bitter goedje. Nieuwsgierig welke behoefte of oorzaak er achter het gedrag van jouw schuilt?

Neem contact op.

Elliëtte 

Kom in contact