"Ik wou dat ik de hond was" over pubers en zo

Het is rond de klok van vier uur, ik zie hem aan komen fietsen vanuit mijn ooghoeken en hoor het bekende geluid van zijn kettingslot. De deur gaat open en hij roept “hoi mam”. Hij kwakt zijn tas in de gang neer en komt de woonkamer binnen, waar hij eerst onze honden even uitgebreid knuffelt. Daarna loopt hij langs mij heen richting de keuken, want pubers hebben honger als ze thuis komen. De koelkast en lades gaan open om te kijken wat er te bikken valt, het worden tosti’s. Ik vraag hem hoe zijn dag was, waarop hij uitgebreid antwoord “oh goed hoor”. Hiermee mag ik het doen vrees ik.

Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat hij met omgekeerde schoentjes (na gym blijft het lastig welke schoen links of rechts hoort) uit de kleuterklas kwam aanrennen en mij enthousiast begroette met de bijbehorende knuffel. De tijd waarin spaghetti nog pasketti was en jongens jommes waren, zucht……wat gaat het snel. Hij is geen klein jochie meer, maar een puber van één meter negentig, that is different cook.

Laatst las ik een column van een moeder over pubertijd, de titel was…..”als het een baan was had ik opgezegd”. Zo erg is het bij mij nog niet, maar mijn titel is “ik wou dat ik de hond was”.

De meeste pubers knuffelen nu eenmaal niet zo graag meer, of in ieder geval stukken minder. De hond is in deze de ideale knuffelpartner, een hond knuffelen valt nog onder cool. Hiermee zie je dat er wel degelijk knuffel behoefte is, maar het veranderen van een kind naar jong volwassene is best een ingewikkeld proces. Een knuffel in de vorm van een ritje met de auto naar school omdat het regent wordt ook als liefde ervaren. Ik moet het hier als pubermoeder mee doen……..voorlopig.

Elliëtte Kreek

 

 

Kom in contact