"De harmoniebewaker" valkuilen van het sensitieve kind

"Van hem kan ik er wel tien in de klas hebben" zei de leerkracht laatst.

Dat klinkt prachtig, maar ik denk dat een groot aantal ouders gelijk weet wat ik bedoel! Er zijn namelijk sensitieve kinderen die zich onderschikt maken aan hun omgeving om deze harmonieus te houden. Dit type kind is superfijn in een groep, die helpt jou wel mee, die stelt zijn vraag niet en zegt al zeker niet wat hij of zij vervelend vindt. Kortom een echte harmoniebewaker dus.

De bewaarde shit krijg jij thuis op tafel

Kinderen die de harmonie bewaken incasseren de hele dag de hele dag door, de emmer loopt spreekwoordelijk vol. Als ze eenmaal thuis zijn, waar ze zich optimaal veilig en vertrouwd voelen, kan die emmer overlopen. Ouders spreken dan soms letterlijk over draakjes, dramaqueens, duiveltjes etc. 

Het kind laat thuis totaal ander gedrag zien dan op school, leerkrachten zijn vaak verbaasd als ze de verhalen van ouders horen. Overcompenseren is DE valkuil van een harmoniebewaker, ze zorgen heel goed voor de ander, maar niet voor zichzelf. Je kind heeft hierin nog te ontdekken en heeft hierbij wat hulp nodig van jou. Wat kun jij betekenen voor je kind? 

gevoelens en emoties

Leer achter het gedrag kijken: 

Zie je dat je kind met een volle emmer thuis komt, vraag dan gerust: "Volgens mij zit je niet zo lekker in je vel, voel je je soms verdrietig?" "klopt dat?" Altijd vragen of het klopt als je een gevoel invult, zodat het kind zich niet onbegrepen voelt en de gelegenheid heeft om aan te geven wat het dan anders is. Probeer op een oordeelloze rustige manier kort te verkennen wat er is. Zonder er een kruisverhoor van te maken, dat werkt averechts.

Ga dus niet direct reageren op het gedrag (boos, verdrietig, druk) maar geef aadacht aan de achterliggende emotie. Een handige non verbale tool om een kind uit te nodigen om te delen hoe hij of zij zich voelt is de emotie meter van webshop Muisje Sensitief.

Daarnaast maak ik vaak deurhangers met ze (je weet wel, zoals in een hotel). Een rode hanger voor boos en een blauwe voor verdriet. Bespreek dan wat prettig is als je kind boos is, bv vijf minuten afkoelen op zijn kamer en dan niet storen. Wij ouders zijn geneigd gelijk te willen praten, maar geef je kind de ruimte die hij nodig heeft, dan is het vaak sneller over. Bij de blauwe deurhanger bespreek je wat helpend is bij verdriet, even knuffelen of vijf minuutjes praten (en geen kwartier). Zet een emotie gezichtje op de deurhangers en de afspraak in het kort. Nodig je kind uit dit in te zetten als het nodig is door de hanger aan de deur te hangen.

Je zult begrijpen dat je kind hierdoor de regie meer in handen heeft en dat geeft rust. Daarnaast is het ook belangrijk dat ze zo zelf aangeven wat nodig is, vaak zie ik dat kinderen in de hulpeloos stand gaan en ouders in de help en oplosmodus. Dit is voor niemand een prettig patroon.

Moedig aan:

Jouw harmoniebewaker heeft te leren dat hij of zij er ook toe doet, je hoeft niet altijd te schikken om de goede sfeer te behouden. Het versterken van IK de sterkte is essentieel, dit kun je eventueel ook middels coaching doen. Een kind kan enorm groeien in zelfvertrouwen als het zijn of haar talenten ontdekt en daarme beter snapt wat hem of haar uniek maakt. Daarnaast: vertel de leerkracht/en dat jouw kind geneigd is dit te doen, zodat ze er op school rekening mee kunnen houden. Het is belangrijk dat daar zicht op is, zodat het kind niet onnodig veel slikt.

Rustmomenten: 

Gevoelige kinderen hebben wat vaker rustmomenten nodig, ook al hebben ze dat zelf niet altijd door, wees daar alert op. Creër die momenten, bijvoorbeeld na school even een kwartier in de pauze stand, koekje en kopje thee zonder tv of schermen. Het kan ook zijn dat jouw gevoelige snuiter eerder een volle emmer heeft in drukke situaties zoals bv feestjes, drukke winkelcentra. Ga gewoon weg als het op is, je doet jezelf en je kind hier een plezier mee. Grenzen aanvoelen en respecteren is iets wat ze echt moeten ontdekken en jij waarschijnlijk ook.

Kwaliteit:

Iedere valkuil heeft zo zijn kwaliteit en vice versa. Gevoeligheid is niet altijd makkelijk, maar als je er mee om leert te gaan dan is het ook een prachtige kwaliteit. De wereld heeft empatische mensen nodig, compassie en creatieve geesten. Omarm de gevoeligheid van je kind en haal er het beste uit!

Was dit blog herkenbaar, kunnen jullie hulp gebruiken bij het leren omgaan met gevoeligheid?

neem contact op

liefs Elliëtte

 

 

Kom in contact