De geboorte als spiegel voor gedrag

"Hoe logisch!" dacht ik toen ik mij bewust werd van het effect van de periode van conceptie tot bevalling. Onze ontwikkeling begint vanaf het samensmelten van de eicel en zaadcel. Nieuw leven onstaat in de baarmoeder van de moeder. Hoe was het met jouw moeder? Waren je ouders samen? Was er rust en liefde? Was je gewenst of een ongelukje? Met die vragen begint het eigenlijk al, wat waren de omstandigheden toen jij verwekt werd?

Besef

Besef jij dat babys waden in het vruchtwater wat gevuld is met de emoties van hun moeder? Alle gevoelens die hun moeder voelt, voelen zij mee. Tot zo'n dertig jaar geleden dacht men dat (ongeboren) baby's niets voelden. Gelukkig is daar inmiddels een heel andere blik op gekomen. Met het besef dat baby's wel degelijk voelen en dus meevoelen in de buik, kun je dus ook vaststellen dat de emotionele ontwikkeling van een kind daar al begint. 

Geboorte

De geboorte kan ook heel bepalend zijn voor gedrag. Hoe kwam jij ter wereld? Was dat via de gewone weg zonder complicaties? Was het een keizersnede? Kwam de vacuümpomp er aan te pas? Zat de navelstreng om je nek? Werd je opgewekt? Was de bevalling lang of juist een turbo bevalling? Kortom...je kunt je voorstellen dat zo'n bevalling nogal een impact kan hebben op hoe jij nu in het leven staat.

Het mogelijke effect

Ik zal een voorbeeld schetsen om te duiden wat het effect kan zijn. Een meisje komt gepland ter wereld, via een keizersnede. Normaal geeft een baby het signaal af als het klaar is om ter wereld te komen, dan begint de bevalling. Dit meisje lag dus nog in de warme baarmoeder en had nog niet het signaal gegegeven dat ze er klaar voor was. Ineens vanuit de veilige warme wereld werd zij onder felle operatie lampen geboren, zonder persweeën die ieder kind klaar maken voor de wereld. Het samenwerken met moeder tot de geboorte is een belangrijk onderdeel van het geboren worden.

Begrip

Ze kwam dus plots klaps ter wereld, moeder lag achter een operatiekleed en pakte haar niet aan. Eerst werd het meisje meegenomen voor onderzoek en gewassen. Pas later ging zij naar moeder. Als je beseft dat het eerste oogcontact en het op de borst komen bij moeder van groot belang zijn, snap je dat dit heel heftig is voor een klein kind en onnatuurlijk. Tegenwoordig houden ze hiermee veel meer rekening, de zo gehete natuurlijke keizersnede. 

Hulpvraag

De ouders van dit meisje komen met hun hulpvraag bij mij, hun dochter lijkt vaak afwezig, schrikt snel en heeft moeite met overgangen of veranderingen. Moeder zei letterlijk "Ze houdt niet van verrassingen". Ze willen graag dat hun dochter wat steviger gaat staan in het leven. Als je naar de bevalling kijkt is het gedrag helemaal niet zo raar, Dingen die plots gebeuren voelen zeer onprettig aan, ze was immers ook nog niet klaar voor haar geboorte. Het besef op aarde te zijn kan door de keizersnede beïnvloed zijn, de weg door het geboortekanaal bereid ons immers voor op het leven.

hartje

Herhaling

Wat je wilt voorkomen is dat dit meisje dus vaak een herhaling ervaart van wat zij toen meemaakte. Geef haar de tijd, vertrouwen en de rust om het moment te kiezen om een stap te zetten. Met een liefdevolle aannmoedging en woorden van begrip, "misschien vind je het spannend, maar ik ben ben bij je" , "als jij er klaar voor bent doe je het" , "ik voel vertrouwen". Door haar niet te pushen en voorbij te gaan aan haar gevoel geef je haar bouwstenen om hierin te groeien. Stel de ouders zouden haar zeggen "niet zeuren, hoppakee, gewoon doen", dan zou dit als een herhaling voelen en alleen maar averechts werken. Het kind voelt zich onbegrepen en treed nog meer in haar schulp.

Vertaalslag

Hoe kun je nu de vertaalslag maken van jouw geboorte of dat van je kind? Een gouden tip is soms dingen letterlijk te vertalen. Iemand die heel vlot ter wereld kwam gaat wellicht met dezelfde snelheid door het leven? Als een moeder veel verdriet of sress had tijdens de zwangerschap, moet de baby wellicht nog veel uithuilen na de bevalling? Het viel mij al eerder op dat kinderen die wat introverter zijn vaak met de vacuümpomp geboren worden. Die hadden toen kennelijk ook al geen haast om naar buiten te treden ;)

In hartjes

Nu is het niet de bedoeling dat we door middel van de geboortespiegel kinderen en volwassenen in hokjes gaan plaatsen. Het is mooi als het verduidelijking geeft, maar het zou te kort door de bocht zijn om alle kinderen die bijvoorbeeld met de vacuümpomp geboren zijn tot introvert te bestempelen. Wel kunnen we onbegrepen gedrag in hartjes plaatsen, zodat het zich begrepen voelt. Gedrag wil altijd begrepen worden, niet afgeleerd.

In de spiegel kijken?

Door in de spiegel van een geboorte (van conceptie tot geboorte) te kijken kun je een schat aan informatie vinden. Geboorte is een kwetsbaar onderwerp en roept soms heftige emoties op. Dat is oké, loop er niet voor weg. "Als je ergens mee zit, kun je er het beste even mee gaan zitten". Raakt het onderwerp je en wil jij graag kijken naar jouw spiegel of dat van je kind? Het is een boeiend onderwerp en het geeft je mogelijkheden tot persoonlijke groei. Ik kijk graag met je mee.

 

Elliëtte Kreek levens- en kindercoach

 

neem contact op met mij

 

 

Kom in contact