vroegkinderlijk trauma

De invloed van vroeg ervaren trauma

Wist je dat het doormaken van een trauma in de eerste kwetsbare jaren een verandering in de ouder kind relatie als gevolg kan hebben? Deze verbinding, ook wel hechting genoemd, is van groot belang voor het gezond ontwikkelen van je kind.

De invloed van de geboortespiegel, de start van het leven en jouw emotionele beschikbaarheid als ouder kunnen hier allemaal van invloed op zijn. 

Soms lopen dingen totaal anders in die eerste belangrijke ontwikkelingsjaren van je kind. Er kan van alles "mis" gaan of anders lopen. We dan spreken van hechtings verstorende gebeurtenissen. Jij en je kindje kunnen hierdoor anders op elkaar reageren en dit kan "probleem" gedrag veroorzaken of versterken. Denk bijvoorbeeld aan emotieregulatie, slaapproblemen, angst of onrust bij je kind waar jij je vaak geen raad mee weet.  Je vind het zelf ook lastig om terug te denken aan die gebeurtenis (trauma) en je hebt ook wel eens gedacht "zou dit van invloed geweest zijn?" 

Herken je dit? Dan wil ik als eerste zeggen, je hebt geen schuld en jij bent de enige en juiste ouder voor dit kind. Punt. Het fijne nieuws is dat er posthuum altijd nog gewerkt kan worden aan de hechting.

Het werken aan de hechting kan met hypnosessies, een prachtige tool waar alleen jij nodig voor bent. Je kind hoeft hiervoor niet eens mee te komen. 

Kom in contact